Lekkende kranen    

Ik ben altijd stiekem een beetje blij als ik kranen zie lekken, behalve als het in de fabriek of mijn gastenkamers is. Waarom ik daar blij van word? Omdat onze bijen het liefst van lekkende kranen drinken, omdat apen (die draaien onze kranen zelf trouwens wel open maar helaas niet dicht), omdat straathonden en vogels, koeien enz. allemaal voordeel hebben bij lekkages, ze zullen anders niet dagelijks aan water kunnen komen gedurende de hete stoffige wintermaanden.

Maar nu heb ik nog een reden en dat is wel een hele interessante!

We geven bij ons thuis al jaren water via de kraan die we op de buitenmuur hebben laten zetten, aan de buren die geen water hebben. Er gaan duizenden liters per dag de buurt in. We lieten er een stevige, goede kwaliteit kraan op zetten zodat ie lang mee kon en niet gauw zou gaan lekken. Afgelopen zondag hoorden we consternatie in de vroege morgen. Later op de dag begrepen we waarom… onze kwaliteitskraan was ’s nachts gestolen. Nu kon de buurt geen water meer tappen! Dat een dag zonder water, speciaal in Afrika, niet best is behoeft geen uitleg denk ik.

Hopeloos… had ie gelekt die kraan, dan hadden ze ‘m vast niet gestolen!

We hebben inmiddels, lach of huil maar niet, een plastic kraan (wist je dat die bestonden?) van de loodgieter gekregen en die heeft het euvel verholpen.

Producten uit Kololi

Op kerstavond kwam ons het akelige bericht toe dat drie paarden en een veulen een ernstige stalbrand was overkomen, met het verzoek of we konden helpen met het leveren van Aloe Vera.

We hebben de methode uitgelegd en de Aloe Vera’s geleverd. Helaas waren de oppervlakten enorm en was het bijna onmogelijk om, gezien de ernst van de brandwonden, met onze Aloe Vera Fresh Leaf methode te blijven behandelen. We hebben daarom met z’n drieën, Gert-Jan, Ishatou en ondergetekende de mouwen opgestroopt en hebben 2 januari twee mooie producten in elkaar gezet. Deze producten zullen de behandeling van de bij de bijna onmogelijk bereikbare en zeer grote oppervlakken,  (buik, geslachtsdelen, anus en billen, hoofd, neus, oren, lippen, ogen, benen, hoeven, manen en staart…), ietsje makkelijker maken, maar m.i. nog steeds haast onmogelijk.

Ze zijn ermee gaan behandelen, een crème van Aloe Vera, Moringa en Sheabutter en een product met Moringa, karité en olie, voor plekken die meer vettige aanpak behoefden.

Mathilde, het moederpaard, bezweek na tien dagen met een genezende huid, aan tetanus werd ons uitgelegd. Haar veulen was groot genoeg om zelf verder te kunnen.

Het veulen en de twee andere paarden gaan ongelooflijk goed. Hakuna binnen twee maanden na het ongeval, voor het eerst de paddock ingegaan met dekens en een hoofdmasker om te voorkomen dat de zon zijn tere nieuwe huid geen schade doet.

Matata’s is werkelijk door een hel van vuur gegaan, er leek niets niet verbrand, tot aan zijn ogen aan toe. Ik weet niet of ik de moed gehad zou hebben maar de mensen van Horse en Donkey Trust hebben zich met man en macht gestort op de behandeling en verzorging. Vele emmers crème en ointment later, is het resultaat beter dan we hadden durven wensen.

We zullen nu afwachten hoe hun huid zich verder zal ontwikkelen. Littekenweefsel, hypertrofisch littekenweefsel ontwikkelt zich pas nadat de huid genezen is, dus dat is nog wel even spannend. Met verse Aloe Vera oogdruppels, welke de dierenartsen daar ter plekke volgens onze super eenvoudige methode maakten, zijn zo het lijkt zijn ogen gered

Dat op zich is al bijna onvoorstelbaar gezien de aard en ernst van de verbranding. Vanwege de schokkende beelden van het geheel, zal ik foto’s selecteren die een indruk geven maar mijn mede-dierenliefhebbers geen nare dag bezorgen.  

Zelfs de hoeven waren zo ernstig verbrand dat ze los leken te komen van het been, maar ze zijn met het verse Aloe blad voortdurend behandeld waardoor zelfs die zich herstelde. Dat is toch ook niet te geloven?

Uiteraard zijn we de producten voor deze paarden verder aan het ontwikkelen, ook voor de verkoop. Zelf gebruik ik de Aloe Vera Moringa Sheabutter crème, ongeparfumeerd en hypoallergeen, mijn huid vaart er wel bij.

Verder heb ik helaas nog veel andere trieste dierenverhalen waarvan de afloop niet positief was en waarbij ik slechts kon helpen ze een lang lijden te besparen. De dierenartsen nabij zijn helaas minder sentimenteel en vroegen voor een bezoek van letterlijk 3 minuten, op slechts 500 meter van de dierenartskliniek, om een hond in te laten slapen, evengoed nog €33,-; voor hier een pittig bedrag.

Kololi

Het is tijd voor prachtige nieuwe Baobab fruit powder, een zware klus voor de meiden om te stampen, maar het resultaat is zeer de moeite waard. De zaadjes planten we en eten we als sla, de lekkerste, meest knapperige en voedzame sla die je je kunt voorstellen.

Eetbare boenwas
Soms moeten we honingraten verwijderen die niet gezond zijn. Die kunnen we niet therapeutisch toepassen maar de bijen hebben er wel zo hard aan gewerkt dat we het niet zomaar wegkieperen. Daarom hebben we bedacht om daar boenwas van te maken, maar natuurlijk een boenwas zonder chemicaliën. Dus besloten we om de boenwas eerst een half jaar op onze nieuwe poort uit te proberen, we zitten in maand twee. Vandaag gaan we ook onze nieuwe zonnebedden voor het dakterras van Busy Bee apartments, ermee insmeren en observeren hoe het hout zich dan in de volle zon houdt. Vooralsnog een prima product.

Zetpillen

Omdat heel erg veel mensen hier ernstig bloeden door zeer ernstige aambeien, ben ik daar maar eens even ingedoken. Armoede maakt rijst en witbrood de goedkoopste eetgewoonten.

We hebben een eerste trial/test zetpillen test gemaakt. Deze maken we van Sheabutter (een natuurlijke was uit noten verkregen die vele positieve effecten op botten, gewrichten en huid heeft), bijenwas  ( zeer geneeskrachtig en om de juiste textuur te verkrijgen) en Moringa (antibacterieel, antiviraal, anti schimmel en wond genezend). Toen ik erover begon uit te leggen aan het personeel had iedereen wel een broer, zus, moeder, tante, oma die zo bloedt dat het hun gezondheid ernstig schade doet en hen verzwakt.

Het probleem is dus niet gering. De eerste patiënt heeft de eerste test gedaan en is erg enthousiast. We gaan de komende dagen werken aan verbetering, de zetpil smelt nog wat te snel naar mijn mening en dan moeten we de juiste mal nog zien te creëren. Hoe we dat nu doen? We maken van cellofaan of van de combi bakpapier met alufolie een lange dun hol pijpje en gieten dat vol, dan zetten we die in een pvc-buisje in de koelkast om op te stijven, dan snijden we ze op maat waarna we met een grote puntenslijper een puntje eraan maken. Stunt- en vliegwerk dus even, maar hopelijk in de nabije toekomst een wat professionelere aanpak. Je moet ergens beginnen toch?

Het Honey Bee Educational Centre neemt nu echt vaste vormen aan. De bijen hebben veel last van de enorm wisselende kou en hitte, waardoor nectar minder beschikbaar is. Ook hebben we inmiddels geleerd dat wij helaas pech hebben dat we een pittig aantal bijenvolken hebben die niet geïnteresseerd zijn om honing op te slaan. Waar de Europese bijen een 10 krijgen voor opslag van honing, krijgen de Afrikaanse bijen een 1 als score, doe daar een beetje klimaatstoring bij… geen winstgevende activiteit helaas tot nu toe. Maar we gaan door met leren. We hebben twee volken geïdentificeerd die wel honing opslaan, daar zullen we proberen de andere volken mee te “ besmetten” . We zullen iets met de koninginnen moeten doen maar vragen nog even om raad hier en daar voordat we aan de slag gaan.

Ook hebben we tien bijenvolken overgebracht naar Tujereng bos, de omgeving daar heeft een grote verscheidenheid aan bomen, een gigantisch zoetwater meer ernaast en weinig negatieve menselijke activiteit. We hopen dat ze het daar naar hun zin hebben. Het was een enerverende maar succesvolle operatie.

We houden dan 21 volken over en “helaas” moet ik bijna zeggen, zijn er  toch weer twee nieuwe volken in vangkastjes bijgekomen. Nu halen we alle vangkastjes weg en hopen we dat de zwermen die uit onze kasten komen, zich verderop zullen vestigen omdat we denken dat er onvoldoende voeding is voor het gigantische aantal bijen die we, zonder al te veel interventie, verzameld hebben.

Jacqueline, onze fijne vrijwilligster op Mariamakunda ondersteunt met van alles. Ze kwam op trip door Gambia twee brandwonden patiëntjes tegen in een compound en heeft hen verwezen naar onze kliniek waar ze hen zelf heeft helpen genezen. Ook helpt Jacqueline om onze nieuwe actie om gratis bloeddruk op te laten meten, te lanceren. Onder de eerste 10 mensen die we vroegen zich te laten testen, vonden we er al een die een gigantisch lage bloeddruk had  (ik weet toevallig dat hij ook heel erg bloedt wegens aambeien dus dat zou daarvan zomaar een gevolg kunnen zijn, die lage bloeddruk). En de moeder van een brandwondenpatiëntje die 240/180 scoorde waar zij ongeveer 130/70 had behoren te hebben! We hopen op deze manier te voorkomen dat mensen gehandicapt raken door hersenbloedingen, een last welke in deze maatschappij een grote ramp is voor de hele familie. We houden statistieken bij en geven informatie hoe zij zichzelf kunnen helpen met planten welke hier aanwezig zijn, af te vallen, ademhaling, beweging en door slechte gewoonten achterwege te laten. We maken in de buurt, de moskee, op de tuinen, de markten, scholen enz. bekend dat mensen gratis mogen komen laten meten. Om dat advies verantwoordelijk te doen hebben we daar eerst een onderzoek naar ingesteld.

Ik kan uren doorgaan, er gebeurt iedere dag zoveel dat ik echt zonder te overdrijven wel 2 A4-tjes per dag zou kunnen schrijven.

Gelukkig verzorgt Jacqueline ook onze honden. Chico is aan het einde van zijn bijzondere leven, al ziet hij er al jaren uit als een wrak, hij rent met zijn gammele lijf heel wat af om apen en andere wilde dieren te laten zien wie op de projectsite regeert. Hij geniet van Jacquelines lieve verzorging. 

Laat ik afsluiten met het bericht dat onze Aloë Vera Fresh Leaf brandwonden behandelmethode inmiddels groen licht heeft gekregen van de regering en dat het behandelprotocol officieel is goedgekeurd door het ministerie van gezondheid en door de ethiekcommissie. Dit vernamen we van de dame die het project in Banjul ziekenhuis leidt.

Ze hebben in het overheids- ziekenhuis inmiddels 15 patiënten succesvol behandeld en ze zijn er zeer over de behandeling te spreken. De volgende bestelling voor 100 Aloë Vera’s werd afgelopen vrijdag door hen geplaatst. Jammer dat de meeste Aloes juist nu in bloei staan, waar de bijen weer zo’n baat bij hebben.

Wat ook nog wel een bijzonderheid is, en voor ons beslist een opsteker, is dat een onderzoekster uit Gent, die onderdeel uitmaakt van het Brandwonden-onderzoeksteam in het UZ Gent brandwondencentrum aldaar,  een kijkje komt nemen bij ons, in november. Omdat ze geïntrigeerd is door onze resultaten en activiteiten.

Zo, hier laat ik het weer even bij. Hartelijk dank voor jullie interesse en ondersteuning ! Ik wil je nog even attent maken op het bijzondere effect van Go-fit, mocht je een leuk project, waar alleen maar lokale ingrediënten inzitten, willen sponsoren om mensen te helpen met hun strijd tegen ondervoeding. Een pot van 450gr kost € 5,50. Daarmee kan een kind gedurende tien dagen alle nutriënten bijtanken. We maken het zelf van honing, gedroogde Moringa en pindakaas én het is hartstikke lekker, dus bepaald geen straf om in te nemen. Daarnaast is het zeer dier- en natuurvriendelijk en dus niet zoals levertraan bijvoorbeeld.

Zonnige groet,

Claudette

2 reacties

  1. Andre en Elly Honkoop

    Wat een verhaal weer Claudette !! Waar haal je de energie vandaan om dat allemaal in goede banen te leiden. Nu ook weer bezig met paarden met ernstige brandwonden, het kan niet op. Als paardenliefhebster zal ik die info doorsturen naar mijn dochter, misschien kan zij er iets mee. We hopen in december weer naar Gambia te komen dus hopelijk tot dan.

  2. Ruby Burgstede

    Ongelooflijk wat ik allemaal lees in de blogs, heb dit inmiddels al meerdere keren gedaan.
    Wat een verhalen allemaal en wat doen jullie allemaal fantastisch werk!
    Ik ben supertrots op het feit dat ik binnenkort Claudette mag gaan ontmoeten en hoop iets voor haar beestenspul te kunnen betekenen.
    Trots op alle vrijwilligers, ongelooflijk fijn dat er zoveel goede mensen op deze aardbol zijn.
    Warme groet van een een hele grote dierenvriend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *