Het bestuur

Ellen Stokman – Secretaris

Een ander leven in Gambia.

Even voorstellen! Mijn naam is Ellen Stokman, moeder van drie zonen (25, 26 en 29) en sinds november 2018 werk ik met veel plezier als vrijwilliger voor Care for Natural in Gambia.

Op de ochtend van 8 april stortte mijn leven in toen ik mijn man levenloos naast me vond in bed. Zomaar, ineens, weg, voorbij… De toekomst hield op te bestaan!
Nu twee jaar later weet ik dat mijn leven nooit meer hetzelfde zal zijn. Houden van houdt niet op als de liefde van je leven er niet meer is. Tijdens een vakantie in Gambia ontstond het idee om mijn leven een andere richting te geven. Een leven zonder Jeroen, een leven waaraan ik weer een nieuwe en zinvolle invulling moet geven. Eenmaal in Nederland ben ik me gaan verdiepen in organisaties die vrijwilligersprojecten in Gambia draaien. Ik bezocht verschillende bijeenkomsten en kwam uiteindelijk via een tip van Maaike van Leeuwestijn bij Care for Natural terecht. Ik bezocht de stichting en draaide een dagje mee om de sfeer te proeven. Ik was enthousiast en voelde weer iets van levensvreugde, mijn besluit stond vast. Ik ging het doen! Vijf maanden naar Gambia om uit te zoeken wat het leven nog meer voor mij in petto heeft…

Inmiddels zijn de vijf maanden bijna om en ik voel me als een vis in het water bij CFN in Kololi (en daar is de inspirerende en altijd bezige bij Claudette zeker debet aan!). Het werk is afwisselend en vooral heel uitdagend. Elke dag hier is weer een verrassing! Ik verheug me op elke werkdag, benieuwd wat er nu weer gaat gebeuren! Mijn werkzaamheden zijn elke dag weer anders. De ene keer assisteer ik Claudette bij een brandwondenbehandeling, de andere keer ontwerp ik een folder voor Care for Natural. En tussendoor zijn er nog honderden andere klussen te doen, variërend van het rondleiden van toeristen op Mariamakunda tot het updaten van patiëntendossiers, van een filmpje maken over de activiteiten van CFN tot het voorbereiden van een presentatie voor Cubaanse artsen, van het mede-begeleiden van studenten verpleegkunde tot het brainstormen over de inrichting van de beursstand op de International Trade Fair. En sinds deze week ben ik benoemd tot de secretaris van de stichting Care for Natural. Kortom, ik heb het hier zo druk en zo naar mijn zin dat ik besloten heb om mijn verblijf hier te verlengen tot eind juli, dan even terug naar Nederland om mijn drie zonen te bezoeken en vervolgens weer voor langere tijd naar Gambia te gaan. CFN is voorlopig nog niet van me af!


Ivonne Hilgers – Penningmeester

Ik ben Ivonne Hilgers, werk bij de KLM en woon, samen met mijn man Nico in De Zilk, vlakbij de Keukenhof. Via een collega van me bij de KLM hebben wij Claudette leren kennen.Mijn man en ik hebben Claudette uitgezwaaid bij haar eerste stappen naar Gambia in 1996. Daardoor hebben we ook de ontwikkeling van Gambia mee gemaakt. De eerste keren dat wij op bezoek gingen bij Claudette en David kwamen we nog aan en vertrokken we van de oude luchthaven, was er nog geen straat verlichting en zeker geen geasfalteerde wegen en hadden Claudette en David perioden van grote financiële zorgen.Wij zijn nu een aantal keer in Gambia geweest maar slaan ook wel eens een aantal jaren over. En gelukkig is het contact altijd gebleven. Vroeger door middel van Skype en tegenwoordig zeker door het gebruik van WhatsApp. Als we dan weer naar Gambia gaan is het extra interessant om al de nieuwe ontwikkelingen qua infrastructuur en uitbreiding van toeristen gebieden te zien. Maar ook alle ontwikkelingen van de Stichting Projecten te zien is fantastisch.Gambia komt steeds meer op de kaart. Zelfs hier in ons dorpje loopt een project voor schoolkinderen in Gambia.De inzet die Claudette al die jaren heeft gegeven, en nog geeft, aan de dieren en mensen in Gambia is enorm bewonderenswaardig. Zonder er iets voor terug te verwachten en met tomeloze inzet bleef ze mens en dier financieel of met medische zorg bij staan. Vrouwen kunnen bij haar een beroep leren, kinderen en volwassenen kunnen met hun brandwonden bij haar terecht en doen dat ook regelmatig, zwerfhondjes of katten kunnen bij haar een goed thuis krijgen of ze zorgt ervoor dat deze een goed thuis krijgen. Ze zorgt met de stichting ook voor arbeidsgelegenheid. En ondanks alle tegenslagen die ze in de loop der jaren heeft mee gemaakt is ze blijven door vechten en blijven geloven in het goede van de mens. Wij zijn er trots op haar onze vriendin te mogen noemen, nu al zeker 23 jaar.Ik neem nu het Penningmeesterschap over van Rien Been en hoop op die manier ook mijn bijdrage te kunnen leveren in alle goede doelen die mijn beste vriendin iedere keer weer weet te bedenken en uit te voeren.


Peter van Velzen – Algemeen bestuurslid

In 2007 kwam ik voor het eerst in Gambia en ik was meteen verknocht aan de mooie cultuur en levensstijl van de Gambianen.
De jaren dat ik daarna naar Gambia ging, wou ik wat meer het echte Gambiaanse leven beleven en heb ik besloten om in een lokale guesthouse te verblijven in plaats van in een hotel.
Ik werk in Nederland als programmeur en webdesigner en het viel mij op dat de eigenaren de middelen en het geld niet hadden om hun guesthouse op internet te promoten met een website, ik heb toen besloten om een website te maken waar ze hun guesthouse op kunnen promoten.
In 2009 heb ik Peter en Brigitte ontmoet en die hebben mij over de Stichting verteld en welke dingen er al voor elkaar gekregen zijn door de Stichting.
Het jaar daarop heb ik Claudette ontmoet en heb ik kunnen zien hoe ze zich hard maakt voor de Gambiaanse bevolking en met hoeveel toewijding zij haar werk doet.Daarna ben ik meer betrokken geraakt bij de Stichting en ben ik gaan helpen met het beheer van de website en het promoten van via bijvoorbeeld social media.


Maaike van Leeuwestijn – Voorzitter

Ik ben Maaike van Leeuwestijn, 42 jaar oud woonachtig in Apeldoorn. In 2016 ben ik voor het eerst in Gambia geweest en ik ben gevallen voor de charmes van het land. De mensen, de sfeer, de natuur en cultuur hebben ervoor gezorgd dat ik inmiddels meerdere keren in Gambia ben geweest. Niet alleen om vakantie te vieren, maar vooral ook om wat voor de bevolking te betekenen.In maart vorig jaar heb ik besloten mij aan de stichting Care for Natural te verbinden als ambassadrice. Vooral het doel zelfredzaamheid spreekt mij heel erg aan in de stichting. Samen proberen we gezinnen in Gambia een beter leven te bieden, een leven met toekomstperspectief. Met kleine stapjes, maar we komen vooruit.Inmiddels heb ik zelf ook nog andere projecten voor Gambia ontwikkeld en meer mensen ontmoet die zich inzetten voor verschillende projecten. Allemaal met dezelfde passie: de bevolking in dit mooie kleine landje in Afrika vooruit helpen!

Claudette Krook – Algemeen bestuurslid / Oprichtster

Ik ben sinds 1994 verknocht geraakt aan Gambia. Ik pakte mijn biezen, zegde mijn KLM baan op en woon sinds 1995 officieel en continue in Gambia. Op mijn eerste trip naar Gambia leerde ik mijn huidige echtgenoot David kennen en in 1996 zijn we getrouwd. Wij hebben een dochter, inmiddels een tiener. Voordien hielp ik mijn man om een familiebedrijf op te zetten waar vlees verwerkt werd. Maar als vegetariër was dit familiebedrijf niet bepaald mijn passie.In onze eigen compound in Kololi ben ik begonnen met het maken van yoghurt, ijsjes, enz. om lokale vrouwen aan werk te helpen. Dat groeide in de tijd uit naar nog veel meer soorten producten. Ik kreeg er echt lol in toen ik de lokale taal Wolof beheerste.Ik ben een aanpakker, niets is een probleem en als het dat wel is dan moet dat opgelost worden. Ik heb altijd al een nuttig mens willen zijn en dat is in Gambia eenvoudiger dan in Nederland waar alles al geregeld is. Ik wil een lichtje zijn zeg maar, samen met al die andere lichtjes. En daarmee ontsteken we weer anderen…


Reacties zijn gesloten.