Schrijnende verhalen

Claudette vertelde mij deze week drie verhalen die mij vreselijk raakten en die zo duidelijk weerspiegelen hoe schrijnend de situatie in Gambia momenteel is.

De man die elke keer zijn verbrande kindje met een kruiwagen over de – door de vele regens beschadigde – weg naar het brandwondencentrum brengt, blijkt malaria te hebben. Hij heeft geen medicatie omdat hij dat niet kan betalen. Malariamedicatie is relatief goedkoop in Gambia, voor een paar EURO koop je een volledige kuur. Deze man loopt het risico te overlijden aan een ziekte die eenvoudig en goedkoop te genezen is.

De manager van het brandwondencentrum vroeg Claudette (en dat doet hij echt nooit) of de salarissen voor één keer alsjeblieft wat eerder konden worden uitbetaald. Zijn moeder moest naar het ziekenhuis en ze had geen geld voor het transport. Een lokaal busje kost 10 Dalasi, ongeveer 20 Eurocent.

De medewerkers van de fabriek zijn in alle staten omdat zij hun belasting moeten gaan betalen. Dit gaat om een eenmalig bedrag van 1,30 EURO. De mensen hebben geen idee waar ze dit geld vandaan moeten halen!

En zo kan Claudette tientallen andere, schrijnende verhalen vertellen. Haar laatste blog spreekt voor zich. https://www.stichting-carefornatural.org/hulp-voor-het-abcc/

Begrijpt u waarom wij zo hard knokken om onze projecten door te laten gaan zodat we mensen kunnen voorzien van een inkomen waardoor zij in ieder geval hun basisbehoefte zoals eten, transport en medicijnen kunnen betalen? Gambianen kunnen niet rekenen op de overheid als het om basisvoorzieningen gaat, ze zijn op zichzelf en op elkaar aangewezen!

 Het zijn moeilijke tijden, overal ter wereld. De inflatie is ongekend hoog, de energienota’s rijzen de pan uit en de vooruitzichten zijn onzeker. 

In het rijke Westen kunnen we voor een deel terugvallen op onze overheid die ons – waar dat kan – financieel probeert te ondersteunen door o.a. de energiebonus. Onze basisvoorzieningen zoals een dak boven ons hoofd en dagelijks eten op tafel zijn in de meeste gevallen gedekt. 

Dat is in ontwikkelingslanden zoals Gambia niet het geval. Elke dag is overleven…

Wij kunnen deze mensen helpen door ze een kans te geven om een inkomen te verdienen…
Zodat mensen niet overlijden omdat ze geen medicijnen kunnen kopen.
Zodat mensen naar het ziekenhuis kunnen reizen als dat nodig is.
Zodat mensen hun verplichtingen zoals belasting kunnen betalen. 

Misschien heeft u nog een gunstig energiecontract en kunt u (een deel van) uw energiebonus missen? Of wellicht krijgt u iets extra’s met Kerstmis? Wilt u ons alstublieft helpen om de lokale bevolking te helpen? Zodat we samen de wereld een beetje beter maken? 

Care for Natural blijft een stichting die probeert dingen te veranderen, door “mensen niet alleen een hengel te geven maar vooral door de mensen te leren vissen!”

Maar soms is een hart onder de riem met een kleine ondersteuning op het juiste moment gewoon even nodig voor mensen om de moed erin te houden!

U kunt ons eenmalig steunen via https://betaalverzoek.rabobank.nl/betaalverzoek/?id=dfFa2v0ZTICY_R_7MO35_A of kiezen voor een eenmalige of periodieke ondersteuning via Doneren – Stichting Care for Natural (stichting-carefornatural.org)

Namens degenen die we door je gift mogen ondersteunen en bemoedigen, heel hartelijk dank! 

Maaike van Leeuwestijn
Voorzitter stichting Care for Natural

Eén reactie

  1. Andre en Elly Honkoop

    Wij komen 4 december naar Gambia en geven Claudette een gift in persoon, net als vorig jaar. Is dat oke ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *