Opstart bloeddruk project

Door Maaike van Leeuwestijn, voorzitter

Dit jaar heb ik de luxe gehad om drie maanden in Gambia te verblijven. Heerlijk om de winter in Nederland te ontvluchten!
Samen met Kebba en Jacqueline, onze o, zo enthousiaste vrijwilliger die drie maanden in Mariamakunda is geweest en ons geweldig heeft geholpen met allerlei werkzaamheden, heb ik het bloeddrukproject kunnen helpen opstarten.
Uit onderzoek van de WHO blijkt dat ruim 46 % van de bevolking boven de 25 jaar in Afrika lijdt aan een te hoge bloeddruk. Dat is ook in Gambia het geval. Met het bloeddrukproject willen we de mensen in Mariamakunda uitnodigen in de kliniek om hun bloeddruk te laten opmeten en hen vervolgens voor te lichten over hoe zij door aanpassing in hun voeding en leefstijl hun bloeddruk onder controle kunnen brengen en houden.

Jacqueline en Kebba zijn op de markt, bij de Alkalo (de burgemeester) en bij de moskee geweest om de mensen te informeren dat zij dagelijks bij ons in de kliniek terechtkunnen om hun bloeddruk te laten opmeten. Er zijn al wat mensen geweest die de weg naar de kliniek hebben gevonden, waaronder een van onze medewerkers, Adama. Zij bleek een vreselijke hoge bloeddruk (240 over 130!) te hebben en Kebba en Jacqueline hebben haar direct naar het ziekenhuis gestuurd wat zij helaas niet heeft gedaan. Ze is in plaats daarvan naar de apotheek gegaan, waar ze haar 4 antibioticakuren (!) hebben gegeven. Mogelijk was er een redden om haar 1 kuur te geven, maar toch zeker geen 4! Natuurlijk hebben Claudette, Kebba en Jacqueline haar gezegd dit niet te gebruiken wat ze gelukkig ook niet heeft gedaan. Hoe vreselijk is het toch dat er zo met de gezondheid van mensen wordt omgegaan en dat door mensen die er zogenaamd verstand van hebben. Leven in een ontwikkelingsland als Gambia is niet makkelijk en ik begrijp steeds beter waarom de Gambianen zo bang zijn om ziek te worden. De gezondheidszorg is voor de mensen die geen geld hebben om naar een goed (privé)ziekenhuis te gaan, om te huilen. Des te meer reden voor ons om mensen te informeren wat goed is voor hun gezondheid!

We hebben onderzoek gedaan door veel medische rapporten en onderzoeken te bestuderen om tot een grondig advies te komen. Samen met Kebba, Jacqueline en natuurlijk Claudette hebben we uitgezocht wat een gezonde leefstijl is voor mensen met een te hoge bloeddruk. We hebben vooral gezocht naar producten die voor de mensen in Gambia beschikbaar en betaalbaar zijn en welke eenvoudige aanpassingen mensen kunnen doen bij de bereiding van de traditionele gerechten. Maggi bijvoorbeeld, heel slecht vanwege de hoeveelheid zout, is een favoriet ingrediënt in elke maaltijd. In de attaya, de groene thee die heel veel wordt gedronken in Gambia, wordt heel veel suiker gedaan zodat de thee mierzoet is. Ook niet best voor de gezondheid en zeker nier bij een te hoge bloeddruk! We zijn gaan zoeken naar goede alternatieven en hebben dit in beeld gebracht op flyers en posters. De posters worden bij de kliniek opgehangen en de flyers gaan we via Whatsapp versturen en uitdelen als mensen geen smartphone hebben.

De flyers maken was best een lastige klus! In Gambia wonen veel mensen die niet kunnen lezen, dus de hoeveelheid tekst moet minimaal zijn en de plaatjes moeten heel duidelijk zijn. Uren hebben we gezocht op internet!

Naast de flyers wilden we ook filmpjes maken over het belang van een gezonde leefstijl. Als we filmpjes of beeldmateriaal maken, willen we dit vooral met de Gambianen doen. Dit heeft een veel groter effect dan wanneer wij – als witte mensen – komen vertellen hoe mensen moeten leven.
We hebben Ollie, een medewerkster die op de projectlocatie woont, gestrikt om deze filmpjes te maken. Op een bloedhete dag hebben Kebba, Jacqueline en ik Ollie verteld wat de bedoeling van het filmpje is en hoe ze dat het best kan overbrengen. Als een ware filmster ging Ollie voor de camera staan en in rap Wolof heeft ze de boodschap heel goed over kunnen brengen! Take one was voldoende en we hebben Mariamakunda voor die dag “Ollywood” genoemd 😉!

De flyers en de filmpjes zijn klaar, dat willen zeggen, we hebben nu voorlichtingsmateriaal dat we mensen kunnen meegeven en versturen. We gaan het nog verder professionaliseren en afdrukken op mooie posters en ook de filmpjes verder uitbreiden, maar het begin is er! Een hele mooie ervaring weer en ik ben blij dat ik hier onderdeel van mag zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *