Heeeel veel potjes wassen!

Vorige week werd ons een deal aangeboden dat we duizenden potjes konden kopen voor een goede prijs. Ze waren al bijna schoon. Normaal gesproken halen we de potjes, die vaak erg vies zijn, van de vuilnis. Die zetten dan we dagen in de soda, waarna ze vier keer worden gewassen. Als ze gedroogd zijn, krijgen ze een nieuwe deksel en gaan ze in zon oventjes waar ze gedurende een paar dagen worden gesteriliseerd. Zo proberen we een aandeel te hebben in het hergebruik van verpakkingsmaterialen en een bijdrage te leveren aan het milieubewustzijn. Iemand die jam inkocht uit Europa, had blijkbaar een strop van duizenden potjes waarvan de houdbaarheidsdatum was verlopen en dus moesten worden gedumpt. Deze persoon was gelukkig zo aardig ze te leeg te laten maken en te laten omspoelen en ze op de lokale markt aan te bieden. We kochten wat we konden! Gisteren hebben we een systeem opgezet in Mariamakunda, waar ik gelukkig onlangs een badkuip naar toe bracht. Kleine Dawda, pas twee jaar oude en altijd op zoek naar kattenkwaad, had de dag van zijn leven. Hij mocht meehelpen.

Iets dat veel ouders hier nog niet hebben bedacht als een oplossing om ze tevreden bezig te houden. Ook toen de andere kinderen thuiskwamen van school, op wederom een bloedhete en benauwde dag, trokken ze supersnel hun uniform uit om heel snel ook te komen helpen. Het was een uiterst gezellige werkdag. We droogden de potjes voor op de grond en daarna in de bladdroger. Van de deksels haalden we met nagellak remover de verloopdata eraf en dan kunnen zelfs die misschien nog gebruikt worden.

Het toeval wilde dat een oude man het erf op kwam. Hij had gehoord dat we werk hadden voor vrouwen. De vrouw van zijn oudere broer wilde op de plantage werken. Ik verwees hem naar Kebba die het boek van potentiele kandidaten en hun nummer bijhoudt. Mensen komen vaak een paar dagen werken en stoppen dan weer, dus een boek met telefoonnummers is geen overbodige luxe. Vandaag nemen we de dame, met een vriendin, even een paar dagen op contract om de potjes te helpen klaarmaken voor opslag. Het zijn er rond de zesduizend waarvan we er, denk ik, gisteren duizend hebben schoongemaakt: Mariama, Hawa en ik. Zo heeft dus een gezin weer een paar dagen een inkomen… de meesten leven bij de dag. Nog vijfduizend potjes te gaan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *