Een dagje helpen in de imkerij

Maaike van Leeuwestijn, voorzitter Stichting Care for Natural

Eindelijk ben ik weer in Gambia en heb ik de kans onze projectlocatie in Mariamakunda te bezoeken. Ik mag vandaag meehelpen met het schoonmaken en nakijken van de bijenkasten. Dat wil zeggen meehelpen, ik ben de fotograaf vandaag, echt meehelpen moet ik toch echt aan de specialisten overlaten. De avond voor onze afspraak stuurt Claudette mij een bericht dat ik twee broeken, twee truien en sokken mee moet nemen om onder het bijenpak te dragen. Ik had er even niet bij stilgestaan dat we onszelf goed moeten beschermen tegen de bijen en deze hoeveelheid kleding dragen in de tropische warmte van Gambia lijkt me al een uitdaging op zichzelf 😉!

De volgende dag vertrekken we in de middag naar Mariamakunda. Wat is het toch een heerlijke plek om te zijn! De rust, de natuur, de mooie mensen en de fantastische ontwikkelingen die elke keer weer zo zichtbaar zijn als ik er weer ben, ik vind het geweldig!
Nadat Claudette met Kebba heeft doorgesproken wat we precies gaan doen, is het dan zover. We trekken onze lagen kleding aan en hijsen ons in het bijenpak. Binnen één minuut loopt het zweet vanuit mijn nek naar mijn rug! Onze outfit wordt compleet gemaakt met rubberen laarzen en handschoenen. Er kan hopelijk geen bij meer naar binnen!

De crew bestaat uit Kebba, de projectcoördinator, Paul, Ollimatou, Gibril, James en Claudette natuurlijk. Claudette studeert zich suf op alles wat maar voorhanden is over het duurzaam bijen houden in West-Afrika. De kennis die Claudette op doet, deelt ze met het team in Mariamakunda voor en tijdens het werken in de imkerij. Zo worden de mensen opgeleid tot imkers en kunnen zij op den duur hun kennis weer overdragen aan potentiële imkers. Dat is de kracht van het Food Security project: duurzaam gezonde voeding ecologisch verbouwen en de Gambiaanse bevolking voorlichten en trainen.
Uitgerust met een balgberoker, emmers, messen en nieuwe top bars (waar de honigraten aan hangen) kan de inspectie van de kasten beginnen. Gelukkig staan de bijenkasten in de schaduw 😉. Ik moet echt even wennen aan de grote hoeveelheid bijen die om mij heen zoemt en dan sta ik nog op een afstand. Paul opent de kast en haalt de topbars eruit. Deze zijn nog best zwaar en Paul is niet zo heel groot, dus dit is al best een pittige klus.

Claudette, Paul, Ollimatou, James en Kebba inspecteren de kast. Er worden topbars vervangen en honingraten verwijderd en zorgvuldig opgeborgen. Er wordt hardop gezegd wat er waargenomen wordt, zodat iedereen van elkaar kan leren.
Ik maak aan één stuk door foto’s en video’s en kijk mijn ogen uit. Wat een mooi werk, maar ook, wat een zware klus. De warmte, het gezoem van de bijen, het snel moeten handelen om de bijen zo min mogelijk te storen en het zorgvuldig handelen om de bijen niet te schaden, dit is niet iets dat je zomaar even doet.

We inspecteren in totaal vijf bijenkasten vandaag. Een mooie opbrengst, want de zaterdag ervoor heeft het team maar twee kasten kunnen doen. Het regenseizoen staat voor de deur en deze klus moet zo snel mogelijk afgerond worden, zoals zoveel andere werkzaamheden die elke dag weer uitgevoerd moeten worden. Achter elkaar alle kasten controleren is onmogelijk met deze warmte en te storend voor de bijen.

Als het werk voor vandaag klaar is, kunnen we onszelf bevrijden uit de imkerpakken en de dubbele lagen kleding. Hiervoor moet je eerst zeker zijn dat er geen bijen mee zijn “gereisd” op je pak. Paul inspecteert mij en ik krijg het teken “you are safe”. Ik heb dan ook niet heel dicht bij de kasten gestaan. Claudette daarentegen moet aardig wat rondjes lopen voordat de bijen ook haar verlaten hebben en zij zich kan ontdoen van haar pak. Ook met de rest van het team zijn de bijen niet zomaar klaar.
Als we allemaal weer in onze eigen kleding bij de Umbrellahut zitten, val ik aan op een fles water. Ik denk dat ik zeker vier flessen water moet drinken om mijn vochtgehalte weer op peil te brengen. Wat een geweldige middag en wat een mooie ervaring om dit “in het echt” mee te maken!

Eén reactie

  1. Tjonge jonge wat een klus en een ervaring!💪👌👌👌chapeau!! Krijg het bij de gedachte hieraan al bloedheet!!! Heb respect voor jullie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *