Dozen vol medische hulpgoederen

Regelmatig krijgen wij, heel goed bedoeld, dozen vol medische hulpgoederen aangeleverd. Omdat we in Kololi maar beperkte opslagruimte hebben, gaan deze dozen meestal linea recta naar onze projectlocatie op Mariamakunda omdat we daar net iets meer opslagruimte hebben.
Onlangs ontvingen we ook weer tientallen bananendozen en Cynthia, onze geweldige vrijwilligster op Mariamakunda besloot samen met Kebba de dozen te openen en te sorteren. Het is elke keer weer een verrassing wat er in de dozen zit. Maagsondes voor baby’s, urinezakken, infusen, kompressen, herbruikbare scalpels, sondevoeding, scharen, steriliseersets, pleisters, elastische verbandmaterialen, mondkapjes, reuma handschoenen, incontinentiemateriaal, attributen voor diabetici, steunkousen, om maar wat te noemen. Wij kunnen slechts 10% van alles wat we ontvangen gebruiken, namelijk alleen elastisch verbandmateriaal, woven gaasjes en eventueel pleistertape. Meer hebben we voor onze aloë verabehandeling niet nodig. De resterende 90% moet worden uitgezocht. Waar kan wat heen en vervolgens moet er transport geregeld worden om alles op zijn plaats te krijgen. Een tijdrovende en dure klus want transport moet worden betaald. Het trieste van alles is dat van die 90% een groot deel in een ziekenhuismagazijn belandt omdat het medisch personeel niet weet waarvoor het wordt gebruikt. Omdat de eventuele bijsluiters in het Nederlands of Zweeds zijn kunnen ze niet eens de verloopdatum van de medische hulpmiddelen lezen. Wij zijn ons erg bewust dat de medische hulpmiddelen met de beste bedoelingen worden ingezameld en per container naar Gambia worden gestuurd, én dat de gulle gevers graag willen dat deze op de juiste plek terecht komen. Omdat helaas de goederen niet op de juiste plekken belanden of omdat ze hier uit – onwetendheid – niet weten wat ze met de middelen moeten doen, vragen wij liever geld aan onze sponsors zodat wij zelf de juiste middelen kunnen inkopen en verspilling van medische hulpmiddelen kunnen voorkomen.
Na een paar dagen dozen uitpakken en sorteren, hielden we een kleine hoeveelheid verbandmiddelen over die we goed kunnen gebruiken. We hebben alles geteld en opgeslagen en uitgerekend hoeveel patiënten we ongeveer met de beschikbare middelen kunnen behandelen. Ruim voordat we door onze voorraad heen zijn, doen we graag weer een beroep op u. Niet om medische hulpmiddelen op te sturen maar om een financiële bijdrage te leveren zodat we – indien mogelijk – lokaal verband kunnen inkopen. En zo voorkomen we samen dat Gambia een dumpplaats wordt voor hulpmiddelen waarvan ze hier (nog) niet genoeg van weten om zinvol te gebruiken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *