Buba goed op weg

Buba, begon als deurman, dat deed hij een aantal maanden, heel erg leuk. We zagen dat hij potentieel had maar ook wat zwakke kanten die met het oneerlijk verkrijgen van geld en nog wat zaken, te verbeteren had. Hij was goedlachs en ging leuk met de klanten om. Een pittig joch van slechts 19 jaar oud.

Hij is tijdelijk weggestuurd na betrapt te worden op oneerlijkheid, waarna hij terug kwam en er wat verantwoordelijkheden bij kreeg. Dat deed hij goed, hij mocht mee leveren aan klanten. Dat deed hij ook goed. Na korte tijd bleek dat hij goed kon calculeren, voor mij soms reden tot zorg omdat zijn minder eerlijke kant hem parten bleef spelen. Het kwam zelfs tot een complete breuk nadat er een akkefietje teveel de revue was gepasseerd. Na enkele maanden hem in zijn sop te hebben laten gaarkoken, gaven we hem opnieuw een kans, welke hij met beide handen aangreep. Hij werd binnen 1,5 jaar gepromoot tot assistent supervisor en bleek dat aan te kunnen. Verbazingwekkend hoe deze hele jonge jongen uit een verschrikkelijk arm gezin waarvan vader vroeg overleed, moeder de zorg voor een doofstom zusje droeg en nog een broertje, wonend in een moerasachtig gebied waar al het water van de hele stad Serekunda heen vloeit in het regenseizoen, vergeven van ongedierte als slangen en schorpioenen en muggen.

Echter werd zijn snelle ontwikkeling ook waargenomen door een familie lid in het buitenland. Dit familie lid heeft reden tot grote dankbaarheid aan Buba’s moeder die ooit door een sterke mening te uitten over die man zijn toekomst, toen deze oom nog maar klein was. Dat beinvloedde de toekomst van deze man, totdat hij in Zweden succesvol is geworden en nu wil helpen om Buba’s moeder zijn dank wil betuigen . Hij huurde een winkel voor Buba in Serekunda en kocht alle inventaris om een Fula shopje te beginnen (alle eerste levensbehoeften van 1 lepel mayonaise tot een baal rijst, kan je daar kopen) .

Buba gaat de 25ste Sept. Weg. We zijn hard op zoek naar nieuwe pittige mensen maar om zoveel kennis over te dragen in zo’n korte tijd zal een uitdaging vormen.

Ondertussen krijgen we een heel aantal brandwonden gevallen aan de deur die we niet weg kunnen sturen.

Zo kregen we Baby Abdulai, van 1 jaar oud. Heftig verbrand toen 30 liter kokend water over hem goot, hij viel en zijn moeder kon niet zo snel bij hem komen. Ze gingen naar het grote ziekenhuis in Kanifing, daar kregen ze de IV naald er niet in (shock zou je denken), ze wasten zijn verbrandde vel eraf en geboden de vader een visnetachtige netspons te kopen, dettol zeep en vaseline.

Terwijl Naffi, de moeder zat te wachten op medische attentie voor haar kind, was ze getuige van een andere moeder die haar kind volgens de procedure geschrobt had, het kind zag rood en bloedde, het kon niet meer lopen omdat het in enkele dagen al een contractuur (verstijving van gewrichten) had opgelopen. Toen Naffi dat zag zonk haar de moed in haar schoenen. Ze realiseerde dat ze dat niet over haar hart zou kunnen verkrijgen om haar kind dusdanig te schrobben wetend dat hij dat niet kon overleven. Het was een premature baby die met 7 maanden al geboren werd, zijn tweeling overleed. Ze pakte haar kind op en vertrok na 5 uren geen arts of enig verplegend personeel aandacht aan haar baby had gegeven. Zo kwam ze hier via een andere patient die we in Kololi behandelen. Ik heb toen ik de foto toegestuurd kreeg terwijl ik op het strand was, 10 minuten zitten janken van ellende, twijfelend of ik dit kind kon helpen overleven, bang voor het risico dat ik moest nemen om het een kans te geven dat het ook fout kon aflopen met een baby zo klein.

Mijn geweten liet me geen keus, ik ben naar huis gesneld met de eindeloze support van Marloes.

Als ik dan boven zo’n hulpeloos lijdend kind sta, gaat de autopiloot aan en doe ik wat ik denk te moeten doen. Toen hij ingepakt zat met Aloe en verband, zag ik pas dat zijn plasser ook erg verbrand was. Ons lichaam gaat automatisch zwellen de eerste dagen van een verwonding, ik vroeg me af hoe hij nog zou kunnen plassen over 2 dagen, als de oedeem zou optreden. Ik zocht hulp bij Lamin HealthCentre , bij Dokter Simone, een Nederlandse. Zij meende wel een  pediatrische katheter te hebben. De familie was uitgeput en zij zijn de volgende dag , vroeg in de morgen naar Lamin getogen met kleine Abdulai. Daar hebben zij alle moeite gedaan om de katheter in te brengen maar dat lukte niet. Ook kregen zij net als in Banjul geen iv naald in het ventje en toch had hij niet de normale shock verschijnselen. Ze bleven Godzijdank proberen. Na 3 dagen lukte het. Hij bleek een longaandoening te hebben en een schimmelinfectie in zijn mond. Dat is allemaal aangepakt.

De beperking die de enige normale ziekenhuis methode heeft, zijnde de Silversulfadiazine creme, kan het imuunsysteem ondermijnen en mag daarom alleen op beperkte oppervlakten voor een beperkte tijd gebruikt worden. Ook neemt het de pijn en het uitdrogen van de huid niet weg.

Aloe doet dat wel. Abdulai was redelijk stabiel, had zeker een jasje uitgedaan maar kwam 7 dagen later bij ons terug voor behandeling 2. Zojuist hebben we de 5e behandeling gegeven op deze 17e dag na het ongeluk. Het gaat goed, hij speelt, eet en drinkt, heeft geen koorts en vecht terug met veel kracht tegen het verwisselen van zijn verband. Allemaal goede tekenen.

We werken hard aan mogelijkheden om deze kinderen ergens naar toe te kunnen sturen want een pati√ęnt als deze hoort niet op een kantoorbureau. Lamin Health Centre heeft hen erg gematst met de prijs van de rekening, het kostte evengoed een behoorlijk maandsalaris voor een gemiddelde werknemer. En uitbehandeld was hij natuurlijk nog lang niet‚Ķ‚Ķ‚Ķ‚Ķ.alternatieven zijn er vooralsnog niet maar we werken er hard aan om die te cre√ęren.

Verder kregen we twee zusjes Mariama van 13 die  super snel genas en haar zusje van 6 die naar haar pittig verbrandde onderarm kijkt alsof die niet van haar is. Ze lijkt geen pijn te voelen !! Maar als ze haar zus behandeld ziet worden, griezelt ze beduidend van het zich voorstellen van diens pijn…….

Beiden hadden een snel genezingsproces. Toen ze kwamen hadden ze de verbrandde as van de bladen van de Netteh boom ( Parkia Bigliabosa) erop zitten, zonder olie ! Misschien heeft dat toch wel iets nuttigs gedaan. In eerste instantie , toen beiden het ongeluk met heet water kregen, pakte iemand een hand modder van de straat en kwakte die op de wonden, het is een mirakel dat beiden zonder antibioticum er zo goed afkwamen met de Aloe behandeling.

Rot in de Aloe

Velen van onze Aloe Vera’s rotten ineens weg. We hebben hulp gevraagd aan Royal Lemkens die binnen hun netwerk helpen zoeken naar oorzaken. We denken dat de plotse vele regen en excessieve hitte alswel de sterke groei van meer onkruid dat het personeel aankon, een combinatie van factoren in werking heeft gezet. Het is een teleurstelling die we weer even de baas zullen moeten worden. We zetten de zeilen dus weer bij.

Gezocht contacten voor Coco Delight export

Om ons werk goed te kunnen voortze tten moeten we groter omzetcijfers halen met onze verkoop in Kololi. Al konden we 1000 banen cre√ęren dan was dat nog geen luxe in dit land waar de jeugd nog steeds geen zicht op vooruitgang ziet.

Coco Delight is het product dat we in Solar (zonne ovens) bakken, het bestaat uit verse kokos, in een mix van gember en suiker. Het in de zon bakken van het product kost tussen de 2 tot 4 dagen per productie.  Het is een heerlijke snack waar je geen handenvol van kan eten omdat het veel gezonde  vezels bevat en je er best goed op moet kauwen. Het bevat onder andere veel calcium.

Het is een gezonde knabbel, met een exotische smaak, een erg leuk alternatief om op een (vergader) tafel, in de auto, of gewoon als snack te presenteren. Ik zou denken dat het in de verkoop sector tussen de noten en gedroogd fruit past.

We hopen dat iemand die ons blog leest, ons kan helpen aan contacten van bedrijven of individuen die ge√Įnteresseerd zijn in een nieuw, innovatief en interessant product dat bovendien sociaal verantwoord en ecologische vriendelijk is. Met ons verhaal erachter moeten we toch een redelijke marketing waarde hebben in deze tijd. Als je/U iemand in gedachten hebt, zou je dan de moeite willen nemen om ons in contact te brengen?

We kunnen 6 ton per jaar te koop aanbieden, naast de klant die we reeds in Scandinavi√ę hebben.

Dit was het weer even voor nu.

Allerhartelijkste groet uit een heel erg warm Kololi, waar de wolken samenpakken om ons te voorzien van misschien een dikke plens regen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *