Sa derret bi daffa eek!

Door onze secretaris Ellen Stokman:

Begin november ben ik weer teruggekeerd naar Gambia om Claudette en haar team te helpen bij de projecten van Care for Natural. Voor drie maanden dit keer, heerlijk! De eerste dagen waren heftig! OMG wat was het heet! Veel te heet voor de tijd van het jaar en vooral ’s nachts was het zweten. Maar alles went, ook hitte, en gelukkig beginnen de temperaturen aangenamer te worden en de nachten zelfs koel!

Na een weekje acclimatiseren, mijn appartementje weer gezellig maken, vrienden opzoeken en mijn ‘nieuwe’ auto uitproberen, heb ik het vrijwilligerswerk weer opgepakt! Weer terug in de heerlijke hectiek van Care for Natural, Busy Bee en natuurlijk Claudette. En ik viel meteen met mijn neus in de boter want Claudette was uitgenodigd om bij de Gambian Horse & Donkey Trust (GHDT) een presentatie te geven over de heilzame werking van natuurproducten (onder andere Moringa Oleifera en Aloë Vera) bij dieren. Gambiaanse honden, maar ook ezels, paarden en andere dieren, sterven bij bosjes door een madenplaag; als ze eenmaal een wondje hebben dat niet tijdig wordt gezien en behandeld, vreten de maden zich naar binnen, vaak tot de dood er opvolgt.

Care for natural is bezig met ontwikkeling van natuurlijke zelfhulpmiddelen om bijvoorbeeld vliegen weg te houden. Er is een plaag gaande onder dieren. Honden, ezels, paarden, geiten, krijgen mangowormen doordat vliegen parasiterende eitjes leggen die door de huid naar binnen kruipen, bij mens en dier, waar binnen 7 dagen een vette volgevreten made, zich een weg naar buiten baant en een gat achterlaat van wel 1.2cm diep.  Vervolgens legt de “poep-vlieg” daar onmiddellijk eitjes in die zich diep in de wonden invreten en zich binnen 12 tot 24 uur helemaal vol vreten met levend weefsel! Het veroorzaakt gigantische en levensgevaarlijke schade, in zeer korte tijd, die veel dieren een lijdensweg instuurt leidend tot de dood. Interventie is zeer gecompliceerd en onbetaalbaar. De weg tot genezing kost veel weken van intensieve verzorging.  We hebben het op ons genomen bij Care for Natural om te doen wat we kunnen om met lokale planten vliegenwerende middelen te creëren. Uiteraard is Aloë Vera, de Aloin ervan, een point of focus.  

De weg naar de GHDT was avontuurlijk! Ten eerste is het Gambiaanse wegennet momenteel een chaos door de aanleg van de nieuwe snelweg, maar deze uitdagingen zijn te doen! De GHDT vinden is een andere uitdaging. Maar als je eenmaal de juiste afslag hebt, hobbel je door de prachtige natuur naar de stek van deze dierenhulporganisatie. Wat een fantastische club! Heel veel vrijwilligers zetten zich daar met hart en ziel in voor de vele dieren die hulp nodig hebben! De presentatie was een succes! Hopelijk gaan de vele dierenartsassistenten die daar waren, ook natuurproducten gebruiken in de strijd tegen de maden!

Een ander project waarmee CFN vorig jaar is begonnen, is het Bloeddruk Preventie Project. De bedoeling van dit project is de lokale bevolking rondom het Aloë Vera Burn Treatment Centre for Children in Mariamakunda voorlichten over de gevaren van hypertensie (hoge bloeddruk) en hen ervan bewust te maken dat je met natuurlijke middelen jezelf kunt helpen om gezond te worden en te blijven. Volgens officiële onderzoeken en de World Health Organisation lijdt 26,6% van de Gambiaanse bevolking aan hypertensie, en 46% van de bevolking ouder dan 25 jaar, aan hypertensie. Minder dan 9% van de mensen met de diagnose hypertensie wordt daadwerkelijk behandeld.

Vorige week laadden we een tafeltje en een stoel in en twee digitale bloeddrukmeters (een van Gerrit, dank je wel!) en reden we naar de markt in Mariamakunda om bloeddrukken op te gaan meten. Al snel stond er een enorme rij vrouwen te wachten om hun bloeddruk op te laten meten. Het was een drukte van jewelste… terwijl we deze actie helemaal niet aangekondigd hadden. We maten en registreerden de resultaten. Vrouwen met een te hoge bloeddruk kregen voedingsadviezen van Kebba en we vroegen hen de week erop terug te komen naar ons Aloe Vera behandelcentrum (ABCC) zodat we de bloeddruk in de gaten kunnen houden. We hoorden schrijnende verhalen…

Een jonge vrouw, acht maanden zwanger, had een torenhoge bloeddruk (t.w. 172/143). In Nederland volgt dan onmiddellijk ziekenhuisopname, absolute bedrust en een totaal verbod op zout! Een hoge bloeddruk is levensgevaarlijk voor zowel moeder als kind! Deze mevrouw vertelde dat ze notabene net die ochtend op zwangerschapscontrole was geweest bij de verpleegster die één keer per maand vanuit Brikama Hospital naar Mariamakunda komt om zwangeren te controleren. Alles was goed, had ze te horen gekregen. En nee, de bloeddruk was niet gemeten… Er zou zoveel leed voorkomen kunnen worden als ze dat wel zouden doen…

Een ander treurig verhaal is het verhaal van Adama, een van onze tuinvrouwen. Vorig jaar al bleek tijdens de bloeddrukmetingen dat zij een extreem hoge bloeddruk had (240/130). Ze is toen naar de Farmacie gegaan i.p.v. het ziekenhuis waar ze je zelden kunnen helpen wegens gebrek aan zelfs maar paracetamol of een thermometer. Ze kreeg daar drie soorten antibiotica voorgeschreven…! Afgelopen dinsdag kwam ze naar de kliniek opnieuw haar bloeddruk te laten meten, weer heel hoog. Net als op donderdag en zaterdag.
Natuurlijk is alleen een hoge bloeddruk meten niet voldoende om te bepalen of iemand ‘high blood’ heeft. Familiegeschiedenis, gewicht, cholesterol, leefstijl, etc. er zijn allerlei factoren die uitgezocht moeten worden voordat je de diagnose kan stellen. Voor cholesterol is een bloedtest nodig. De mensen hebben geen geld om naar een ziekenhuis te gaan en een bloedtest te doen. En stel dat ze dat geld wel bij elkaar krijgen, dan komen nog de kosten voor de medicijnen…

Kortom, het is dweilen met de kraan open en daarom is het zo belangrijk om de mensen bewust te maken van de gevaren van ‘high blood’. Door ze voedingsadviezen te geven en ze uit te leggen hoe ze met simpele, natuurlijke gewassen die ze zelf kunnen verbouwen, zichzelf kunnen helpen, hopen we een steentje te kunnen bijdragen in de bestrijding en voorkoming van hoge bloeddruk! Bijvoorbeeld anderhalve theelepel Moringapoeder per dag werkt bloeddrukverlagend, en zo zijn er tal van andere natuurlijke zelfhulpmiddelen… Ons superfoodproduct Go Fit! zou een fantastische aanvulling zijn, het werkt niet alleen bloeddrukverlagend maar het geeft het hele immuunsysteem een boost! De komende maanden gaan we door met dit project en behalve het meten van de bloeddruk, zijn we druk bezig met het maken van voorlichtingsmateriaal. Elke week kunnen de mensen naar ons piepkleine kliniekje komen op Mariamakunda om hun bloeddruk te laten meten en onze voedingsadviezen te horen… en wij gaan er af en toe op uit om op markten en plaatsen van samenkomst, bloeddrukmetingen te doen.

Het bleef nog lang druk bij ons tafeltje op de markt in Mariamakunda. Na de vrouwen durfden ook de mannen hun bloeddruk te laten meten… Zonder uitzondering bij allemaal: sa derret bi daffa eek! Dat is Wolof voor je bloeddruk is te hoog! In totaal hebben we 72 metingen verricht, waarbij de helft van de mensen een te hoge bloeddruk heeft, variërend van beginnend te hoog tot veel te hoog!

Wil u ons helpen bij dit project? Dat kan door een potje Go Fit! te sponsoren zodat wij de bevolking kunnen helpen gezond te worden en te blijven! https://betaalverzoek.rabobank.nl/betaalverzoek/?id=ta0vscPbSXiOahwf0SDZBA

Ellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *