Ons nieuwe jaar is spetterend begonnen !

Mariamakunda Brandwonden behandel centrum

Veel goede ontwikkelingen inzake professionele ondersteuning en de interesse in onze Aloe Vera behandelmethode van instituten en professionals waar we de verwachting van hebben dat het “nog meer zoden aan de dijk gaat zetten”.

Mooi nieuws is dat we deze maand  twee studenten krijgen van Windesheim in Zwolle ( Hoge School) van hun richting Sustainable Development Verpleegkunde. De dames zullen ons team gaan helpen te kijken hoe we onze behandelmethode kunnen professionaliseren. We zullen hen leren hoe onze behandelmethode werkt. Samen hopen we het uit te dragen naar andere organisaties, die wellicht, net als wij, veel kinderen maar ook volwassenen kunnen verlossen van veel pijn.

Kebba en Hawa behandelen veel gevallen, maar mogen geen grotere verbrandingen dan 10% oppervlak behandelen. En om u maar weer eens even een geval te noemen: een dame die 29 jaar oud is, 4 kinderen heeft, een man die niet helpt èn ook nog zelf naar college gaat, verbrandde haar bovenarm heel ernstig. Door een lokale behandeling werd ze ziek en was de wond ernstig gaan ontsteken. Toen we die troep er eindelijk afgeweekt hadden was het een heel diepe nare wond. Die wond ging na een tijdje hypergranulatie vertonen, waarbij de wond meer weefsel creëert dan nodig is, waardoor op de plek van de wond het vlees te hoog wordt. Dat kan volgens de medische boeken slechts met operaties verholpen worden. Maar die luxe hebben we niet. We zijn Henk Hoeksema van UZ Gent heel dankbaar voor zijn bemoeienissen. We zijn nu in het laatste stadium van het dichttrekken van de wond.

De dame in kwestie heeft geen behandeling gemist, ze is geen dag te laat geweest. Ze wordt thuis niet geholpen, ze wast alles van 6 gezinsleden op de hand, trekt zelf het water uit de put èn studeert.. met een verwonding als dit… Heldinnen bestaan nog !

Een ander patiĂ«nt van ons patiĂ«nt (in Kololi ) was een dame van 29 die 6 maanden zwanger was en zeer ernstige brandwonden had.  33 % van haar lichaam is verbrand doordat ze achter over viel toen ze de vlam in de oliepan kreeg en die probeerde brandend naar buiten te brengen. Beide armen, de helft van haar rug, haar schouder, haar hals en gezicht, haar polsen en een handen waren ernstig beschadigd en vertoonde tweede en derdegraads brandwonden. U zult me niet geloven als ik u vertel dat deze dame, laten we haar Isha noemen, na slechts wat vloeistof toegediend gekregen te hebben in het ziekenhuis, met een receptje naar huis werd gestuurd (ik vermoed dat ze in het ziekenhuis dachten dat het toch geen haalbare zaak was) .

In Kololi, op mijn kantoor heb ik haar behandeld in de moeilijkste maanden eind juli en augustus. De luchtvochtigheid is dan zo ondraaglijk dat ieder gezond mens het er zwaar mee heeft, laat staan iemand die 6 maanden zwanger is en zo heftig is verbrand.

Wat een ongelooflijk cadeautje dat ze mocht bevallen van een gezonde mooie dochter, ondanks al haar lijden en verbranding. Dat is toch haast letterlijk niet te bevatten. De genezing heeft haar ruim 5  weken gekost. (van 25-7 tot 31-8 ( 38 dagen)). De littekens worden nu heel erg naar om te zien maar zullen in de loop der tijd wat afzwakken. Maar zoals ze zelf zegt : “niemand had gedacht dat ik dit kon overleven en al helemaal niet dat mijn baby ook nog compleet zou zijn”.

Bijenkassen

De bijenkassen zijn nu allemaal verhuisd van Tujereng naar Mariamakunda en dat is werkelijk een prachtig gezicht daar in MK. Het is een drukte van jewelste, sommige kassen zijn heel druk en andere juist bevolkt door een heel kalm volkje. Het ziet er gezellig en mooi uit. De organisatie is nu overzichtelijker, we zijn nu professioneler geworden. En daar gaat het ons natuurlijk om. Projecten langzaam naar meer professionaliteit begeleiden met onze werknemers en de lat steeds ietsje hoger te leggen door ze in de praktijk de middelen en educatie te verschaffen, dat te kunnen bereiken.

Hanny en Frans, onze superhandige en praktische vrijwilligers, zijn aangekomen, we hebben nog 7 kapotte bijenkassen staan, zij gaan er voor zorgen dat ze weer gebruikt kunnen worden.

Eerst zijn ze bezig om een “bottle return boom” te maken. We hebben twee mooie stevige plastic barrels gekocht, daar maken ze gaten in en plankjes, dan komt er een mooie kop op van echte planten, zodat het op een boom gaan lijken. En dan komt er een schitterend bord met onze paraplu ertegen aan met daaronder de tekst: bottle drop off point (Inleverpunt voor verpakkingen).

We zijn razend benieuwd of we dit in Gambia kunnen introduceren. Het is namelijk onze grote wens om onze yoghurt, i.p.v. in plastic bekers, nu in glazen potten te gaan leveren. Die moeten wel terug want anders wordt het erg duur. We gaan zien of we hierin ook een baanbrekend voorbeeld kunnen gaan geven. Eentje komt er bij Marouns supermarket in Kololi te staan. De andere wordt nog overlegd, misschien bij Express en anders bij Alvhaq Bijilo.

Versterking

Sandra is ons team komen versterken en heeft er bijna een maand opzitten. Ze lijkt prima te passen in ons team, is niet voor de poes, lekker praktisch, zeer hardwerkend en krijgt op een dag heel wat gedaan.

Eigendommen en diefstal

Inherent aan armoede is diefstal. Hoe zeer ik dat ook heb leren moeten accepteren, ik word er zo doodmoe van om steeds weer te moeten constateren dat er een kostbare boor weg is, een dure ladder verdwenen, enz. Mijn creativiteit, want die moet je hebben om niet al je energie te verliezen door teleurstellingen, bood me een mogelijke oplossing. Een timmerman heeft een schitterende, loodzware lokale ladder voor me gemaakt……………degene die dit ding van 35 kg onder zijn arm mee de deur uitneemt wens ik succes . (LOL ) Zo houden we de lol er in. Kijken of dit werkt.

Ook werd op onze beveiligingscamera helaas weer zichtbaar dat zelfs het salaris van een persoon verdubbelen in minder dan een jaar, de oplossing niet bied om diefstal te voorkomen. Een zeer verdrietige zaak die hier de realiteit van de dag is. Maar ja, daar gaat het immers om…………samen door deze processen heen gaan en trachten het gedachteproces te beïnvloeden en mensen te leren anders te redeneren om zo tot ontwikkeling te komen. Dat gaat me heus niet altijd eenvoudig af, ik voel me soms diep teleurgesteld. Maar ja…’t is een belangrijk onderdeel van het helpen ontwikkelen van veranderingen.

Solar pakketten

Wat een geweldig en ongelooflijk mooi project blijft dit. Een buurt waar het stikdonker is……….ik heb het al vaak geprobeerd uit te leggen………..en dan ineens….is er licht. Alles en alles verandert in een huis waar mensen elkaar ineens kunnen zien na zonsondergang. Alles kan ineens………handwerken, doorklussen, studeren , lezen, … wat een tijdswinst om niet met de kippen op stok te hoeven.

En hopelijk heel wat minder brandwonden van shirtjes die door het studeren bij een kaars, vlam vatten.

Verliefd

Ik weet nog precies de avond dat ik gesloopt van de bezigheden van de dag, op kantoor net mijn bureaulamp uit wilde doen toen de telefoon ging…..

Kort erna ben ik mijn hart verloren. Het patiëntje dat op zijn eerste verjaardag erg verbrand raakte aan zijn voetje, was een aandoenlijke baby. Gedurende de behandelingen raakte ik nog meer verknocht. Geen kick, geen traan, zo lang zijn lieve moeder maar de borst tevoorschijn toverde was hij een tevreden ventje. Zijn verbranding was niet mis en zou eenvoudig hebben kunnen leiden tot een veel dramatischere genezing, dan welke we in redelijk korte tijd mochten bereiken. Al kreeg hij ook nog de waterpokken tussendoor..

Wat een bijzondere baby. Ik zal hem missen nu hij genezen is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *