Betonnen Bijenkasten

We zijn zo razend druk met van alles en nog wat, dat het schrijven van blogs er té vaak bij inschiet.

Smiley de hond gaat heel goed. Hij krijgt al heel wat kapsones in zijn nieuwe omgeving.

We zijn, nee herstel, Frans en Hanny zijn ongelooflijk druk geweest met het ontwerpen van mallen, van speciaal materiaal om betonnen bijenkasten in te kunnen gieten. Inmiddels zijn de hier niet verkrijgbare materialen onderweg per zeecontainer om straks, als Hanny en Frans hier zijn in januari, de betonnen bijenkasten te gaan maken.

Heel spannend en heel duur, maar hopelijk duurzaam!

De houten bijenkasten hebben te lijden onder de weersomstandigheden, van apen, van andere insecten die door kleine gaatjes en kieren, die ontstaan door nat- en droogseizoen, binnendringen. Het kost veel bijenwerkers om die valse ingangen te bewaken. Daardoor kunnen zij niet helpen met het maken van honing. Het veroorzaakt onrust en doet hen onnodig energie verliezen

Bijen moeten ook hard werken, met hun vleugeltjes, om de kasten koel te houden. We hopen ze daarmee ook een voordeel te leveren met deze betonnen kasten. Natuurlijk is de belangrijkste winst dat er geen bomen voor hoeven te worden gekapt. Want de houten kasten gaan normaal maar een aantal jaren mee. Ze repareren is niet makkelijk als er bijen in zitten. Ze verplaatsen geeft het risico dat de bijen wegvliegen.

Een bijenkast van beton (dan +/- 125kg) zou dubbel de opbrengst kunnen geven, volgens de literatuur. Wij sluiten echter de koningin niet in, als ze ’t zat is, heeft ze bij ons het recht en de vrijheid om weg te vliegen. Dat we honing van ze stelen is al erg genoeg, laten we niet tot het uiterste gaan.

Een verdrietige zaak is dat de buurman in Mariamakunda, de eigenaar van het stuk bos van twee hectare, zijn land aan het verkopen is in kleine stukken. Dat betekent uiteraard dat alles daar volgebouwd wordt met huizen. Verschrikkelijk!!! Maar we hebben het geld niet om dat stuk land erbij te kopen helaas.

We hebben drie drinkplaatsen gemaakt waar de vogels, bijen, apen en reptielen water kunnen drinken, kikkertjes kunnen komen wonen, enz. Veel meer kan ik momenteel niet bedenken om te doen voor onze dierenvriendjes.

Wat er allemaal te vertellen valt, is zoooooo veel, maar we willen jullie niet vermoeien. Ik zou iedere dag wel drie A4’tjes vol kunnen typen met wat er allemaal aan rariteiten, mooie dingen, verdrietige zaken en succesjes voorvallen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *